במציאות של היום, עבור רבים מאיתנו הנהיגה ברכב פרטי איננה פריבילגיה אלא הכרח. לכן, מדובר בסנקציה קשה ואף כזו שיכולה ליצור הגבלה אמיתית על התנועה שלך ושל בני משפחתך.
חשוב לזכור שנהיגה תחת הגבלה מהווה עבירה פלילית ולכן עלולה להוביל לסנקציות נוספות ולתסבוכת משפטית וביטוחית מיותרת. לעומת זאת, כפי שנסביר מיד, האפשרות להביא לביטול הגבלת רישיון נהיגה בהחלט קיימת בנסיבות שונות.
מתי ניתן להטיל הגבלות על רישיון הנהיגה:
חוק ההוצאה לפועל מאפשר לרשם להטיל מגבלות על רישיון הנהיגה של חייב במצבים הבאים:
- החייב הובא לפני הרשם שמצא שהחייב הוא בעל יכולת המשתמט מתשלום החוב והחייב לא סיפק לרשם הסבר סביר לאי-התשלום. הטלת ההגבלה במצב זו תהיה רק בכפוף לכך שהחוב עולה על 500 ₪ .
- החייב לא הובא בפני הרשם, אך הרשם קבע שהוא בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו. במצב זה יוטלו ההגבלות על הרישיון רק בהתקיים אחד משני המקרים הבאים:
- חלפו שישה חודשים ממועד המצאת האזהרה והחוב או החובות עולים על 2,500 ₪.
- חלפה שנה ממועד המצאת האזהרה והחוב או החובות עולים על 500 ₪ .
- החוב הוא חוב מזונות לבן או בת הזוג של החייב, ילדו או ההורה שלו. לא כולל חובות מזונות שגובה המוסד לביטוח לאומי לפי חוק המזונות (הבטחת תשלום) .
מה משמעות של הגבלת רישיון נהיגה?
ההגבלה של הרישיון לפי חוק ההוצאה לפועל חלה על האפשרות של החייב לקבל רישיון נהיגה, להחזיק ברישיון נהיגה וכן על האפשרות לחדש אותו כאשר מגיע המועד לחידוש. חוק ההוצאה לפועל קובע גם כי הגבלה מלהחזיק רישיון נהיגה שקולה בעצם לפקיעת הרישיון בשל אי תשלום אגרה. עבורך כחייב, משמעות הדבר היא שמרגע כניסתה לתוקף של ההגבלה, הרישיון שלך איננו תקף עוד ואינך רשאי לנהוג. בנוסף – לטווח הארוך יותר- אם ההגבלות על רישיון הנהיגה שלך לא יוסרו בתוך פרק זמן מסוים מהמועד שהם נכנסו לתוקף, משרד הרישוי יחייב אותך להתחיל מחדש בהליך הוצאת הרישיון-כולל ביצוע מבחן תיאוריה, בדיקות רפואיות ואפילו מבחן מעשי. מסיבה זו חשוב מאוד שלא להזניח או לדחות את הטיפול בהגבלה שהוטלה.
מה ניתן לעשות כאשר הוטלה הגבלה:
פרט לאפשרות לשלם את החוב, לקיים את צו התשלומים או להגיע להסכמות עם בעל החוב, קיימת לחייב גם האפשרות לפנות אל רשם ההוצאה לפועל בבקשה מתאימה ומשכנעת לביטול ההגבלה על הרישיון. הבקשה צריכה לכלול את הנימוקים שבגינם מתבקש ביטול ההגבלה וכן יצורפו אליה תצהיר שמאמת את העובדות הנטענות ומסמכים שתומכים בטענות.
אילו נימוקים עשויים להביא לביטול ההגבלה?
סעיף 66 א (6) לחוק ההוצאה לפועל קובע מלכתחילה שני סייגים להטלת ההגבלה על רישיון הנהיגה:
- כאשר הטלת ההגבלה עלולה לפגוע פגיעה ממשית בעיסוקו של החייב וביכולתו לשלם את החוב.
- כאשר רישיון הנהיגה חיוני, עקב נכותו או נכות בן משפחה התלוי בו.
לעיתים מוטלות ההגבלות גם במצבים אלה, כאשר החייב אינו מיוצג ולא ניתנה לו אפשרות להציג בצורה ראויה את טענותיו. בנסיבות שכאלה ביטול ההגבלה צפוי להיות מיידי לאחר הגשת בקשה מתאימה.
זו איננה רשימה סגורה של מקרים והניסיון מלמד שגם בנסיבות אחרות ניתן להביא לביטול ההגבלה. במקרים מסויימים הרשם יקבל את בקשת הביטול ויקבע במקום ההגבלה על הרישיון סכום ערובה להפקדה או תשלום בסכום מסויים לטובת צימצום החוב.
דרך נוספת לביטול ההגבלה לחידוש רישיון הנהיגה, היא על ידי הגשת בקשה להליכי פשיטת רגל, ובמתן צו הכינוס יורה בית המשפט המחוזי על ביטל הגבלת רישיון נהיגה ללא צורך בהגשת בקשה נוספת לרשם ההוצאה לפועל או לבית המשפט המחוזי, אולם לפני פניית החייב להליכי פשיטת רגל מומלץ להתייעץ עם עורך-דין המתמחה בהליכי פשיטות רגל מאחר והליכי פשיטת רגל אינם מתאימים לכל חייב ואף כרוכים בתשלום אגרות שונות.
הכותבת: עו"ד דיאנה חלבי, תושבת דאלית אל כרמל, נשואה +2, את התמחותה עשתה בבית המשפט ולאחר מכן עבדה שנים רבות במשרד בחיפה אשר עוסק בעיקר בהסדרת חובותיהם של חייבים במסגרת לשכת ההוצאה לפועל (איחוד תיקים, צו תשלומים , ביטול הגבלות, הפטר בהוצל"פ וכיוצ"ב) ובמסגרת הליכי פשיטת רגל בבית המשפט המחוזי (הגשת בקשות לפשיטת רגל, הסדר נושים ובקשות להפטר) .
כמו כן מייצג המשרד חייבים אשר ננקטים נגדם , בבית משפט ו/או לשכת ההוצל"פ, הליכים משפטיים נלווים או כערבים ולרבות הגשת התנגדויות למימוש משכנתא ופינוי הנכס המשועבד לבנק .
לעו"ד דיאנה ניסיון מוכח ועשיר של למעלה מ- 10 שנים בייצוג הבנקים המובילים בישראל, חברות ביטוח, חברות תקשורת וחברות אשראי .
ניתן להתקשר להתייעצות עם עו"ד דיאנה חלבי בטל מספר 0509914949